19 lipca, w niedzielę w Kozłowce można było zobaczyć i poczuć smaki regionu przygotowane przez ponad 120 wystawców z województwa lubelskiego. Byli wytwórcy indywidulani, spółdzielnie, hotele, restauracje. Wśród nich Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego, gmina Terespol, które po ostatecznej kwalifikacji zajęło III miejsce za barszcz chrzanowy i golasy z kaszy gryczanej. W sumie zaprezentowano 150 potraw. Nie brakowało też chętnych do smakowania najlepszych tradycyjnych specjałów, które startowały w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. W ciągu kilku godzin przez park Pałacu Zamoyskich przewinęło się kilka tysięcy osób.
Najlepsze potrawy uzyskały nominacje do ogólnopolskiego tytułu 'Perła 2015', przyznawanego najlepszym produktom i potrawom z różnych regionów kraju podczas wrześniowego „finału finałów” w Poznaniu. W kategorii produktowej nominacje otrzymały: Masło Ekstra z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opolu Lubelskim, Gruszka Szarytka w marynacie Janiny Bańki, Konfitura z Owoców Róży Jolanty Mazurkiewicz - Manufaktura Różana, Chleb Żytni Wygnanowski Barbary Krzyszczak i Sernik Lubartowski - Marii Siej.
W kategorii gastronomicznej nominację do Perły 2015 otrzymało Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego, gmina Terespol za Golasy z Kaszy Gryczanej.