1. Ubojowi na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa poddaje się zwierzęta:
a) zdrowe;
b) które nie pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającego ograniczeniom, nakazom lub zakazom, mającym zastosowanie do danych zwierząt, wydanym na podstawie przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278, Nr 60, poz. 372 i Nr 78, poz. 513)
c) po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego lub produktu leczniczego, jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone tymi produktami.
2. Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, a także w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
4. Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt na terenie gospodarstwa, posiadacz zwierząt informuje powiatowego lekarza weterynarii - urzędowego lekarza weterynarii przeprowadzającego badania mięsa, właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju. Informacja, o której mowa w pkt.4 zawiera:
a) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi,
b) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo,
c) gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
d) numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia,
e) miejsce i termin uboju,
f) imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju,
g) inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym, w szczególności numer telefonu informującego; może zawierać zgłoszenie mięsa do badania poubojowego.
5. W przypadku uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz, informacja, o której mowa w pkt. 4, przekazywana jest w formie pisemnego powiadomienia, zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka zgodnie z obowiązującymi przepisami.
6. Wzór powiadomienia o zamiarze przeprowadzenia uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny przesyłam w załączniku nr 1.
7. Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu na obecność włośni na koszt posiadacza tego mięsa Sposób pobierania próbek do badania mięsa na obecność włośni oraz zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii przesyłam w załączniku nr 2.
8. Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych nie może zostać spożyte ani przetworzone przed uzyskaniem od urzędowego lekarza weterynarii zaświadczenia o wyniku badania.
Ponieważ , zgodnie z § 7 ust.5 w/w rozporządzenia , powiatowy lekarz weterynarii podaje do publicznej wiadomości, w sposób zwyczajowo przyjęty na danym terenie, nazwiska urzędowych lekarzy weterynarii wyznaczonych do badania, o którym mowa w ust. 1 i § 8, ich siedziby oraz obszar działania, przesyłam w załączeniu wykaz wyznaczonych do badania lekarzy weterynarii na terenie powiatu bialskiego, celem przeprowadzenia akcji informacyjnej wśród mieszkańców.
Powiatowy Lekarz Weterynarii
w Białej Podlaskiej
Radomir Bańko
Załączniki