Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego po raz kolejny zakwalifikowało się do konkursu ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów,, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego oraz Izbę Produktu Regionalnego. Po wstępnych eliminacjach komisja konkursowa zakwalifikowała 6 produktów Koła.
14 lipca br. podczas Wojewódzkiego Finału Konkursu w Zamościu Panie z Łobaczewa Małego zaprezentowały zakwalifikowane specjały przed komisją konkursową. Były to: WATRUSZKA, KWAS ŻURAWINOWY, SWOJSKA KIEŁBASA ŁOBACZEWSKA ,NALEWKA ,,PIJANY ŻANDARM, ZUPA NADBUŻAŃSKA, PIEROGI ŻNIWNE. Po ocenie komisji spośród 157 wystawców Koło z naszej gminy zdobyło WYRóŻNIENIE za zupę nadbużańską i pierogi żniwne. Była to niezwykła okazja do pokazania i pochwalenia się tym, co najlepsze w kuchni tradycyjnej regionu lubelskiego. Wszystkie kulinarne specjały były nasze, regionalne, przyrządzone według receptur babek i prababek, z produktów swojskich i zdrowych.
Podczas Konkursu na scenie w Zamościu zaprezentował się również zespól biesiadny z Łobaczewa Małego "Łobaczewianki".
D.Wowczeniuk