Tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga XV wieku.
Drożdżowe ciasto jest jednym z najstarszych wypieków przyrządzanych na obszarach Polski. Ich przygotowanie zawsze wiąże się z licznymi doznaniami, między innymi niepokojem o powodzenie wypieku, bowiem pięknie wyrośnięta baba zapowiada powodzenie całej rodzinie, jest również symbolem doskonałości i umiejętności kulinarnych.
Tajemnica smaku baby wielkanocnej leży w proporcjach składników i różnorodnych recepturach, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie od setek lat.
Kultywując tradycje i zwyczaje wielkanocne Gminny Ośrodek Kultury zorganizował konkurs na NAJPIĘKNIEJSZĄ BABĘ WIELKANOCNĄ. Celem konkursu była m.in.: integracja środowiska lokalnego oraz wymiana doświadczeń kulinarnych.
Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu Baby Wielkanocnej z zachowaniem tradycyjnej receptury. Głównym kryterium oceny wypieków były: walory estetyczne, walory smakowe, staranność wykonania, pomysłowość oraz nawiązanie do tradycji wielkanocnych.
6 kwietnia 2014 r. w Sali konferencyjnej Urzędu Gminy Terespol odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie konkursu. Spośród bab wielkanocnych zgłoszonych do konkursu Komisja konkursowa postanowiła przyznać zaszczytne miejsca i nagrody następującym osobami:
I miejsce: Pani Jolanta Gawryluk
II miejsce: Pani Marta Stefaniuk
III miejsce: Pani Anna Puzaitis
Ponadto wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz upominki od Organizatorów.
Wszystkim nagrodzonym i wyróżnionym w konkursie Paniom serdecznie gratulujemy i dziękujemy za udział w konkursie.
ALBUM ZDJĘĆ
Jaszczuk M.